woensdag 13 maart 2013

Zondag Judica (doe mij recht).

 lucas 15:11-32



In 1983 stond Henri Nouwen, een Nederlands katholiek priester, voor het eerst oog in oog met een reproductie van het schilderij 'De terugkeer van de verloren zoon' van Rembrandt. Deze confrontatie zou het begin zijn van een zoektocht en de aanleiding vormen tot het schrijven van een boek. Het boek kreeg de titel 'Eindelijk thuis'
De lezer wordt vanaf de eerste pagina meegenomen op reis. In feite meerdere 'reizen' op verschillende niveaus en tijdens verschillende perioden van de geschiedenis.
De schrijver identificeert zichzelf met de verschillende personages van het schilderij. Hij beschrijft hoe hij zichzelf herkent in de jongste, verloren zoon en trekt tevens de lijn door naar Jezus als de ware Verloren Zoon van God. Vervolgens identificeert hij zich met de oudste. thuisgebleven zoon, om opnieuw te eindigen bij Jezus als de ware Oudste Zoon van God. Tot slot komt hij uit bij de vader, waarbij verwezen wordt naar God de Vader, die Zijn kinderen uitnodigt om, in de diepste zin van het woord, thuis te komen en deel te hebben aan Zijn vreugde.
Nouwen komt aan het einde van zijn zoektocht tot een bijzondere conclusie: om zijn geestelijke reis te voltooien, zal hij niets anders moeten doen dan de vader te worden, in tegenstelling tot het zoonschap te gebruiken om jezelf op een afstand te houden. Nouwen schetst hierbij 3 wegen (de weg van het verdriet, de weg van de vergeving en de weg van de edelmoedigheid) om uiteindelijk een vader te worden die kan zegenen en vergeven.

Bron; http://www.nouwen.org/nl/Nouwen_thuis.htm

Diny Schuurman & Henk van Dijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten